ATELIERUL DE SCENARISTICA – CUM SE SCRIE UN FILM

VLAD TRANDAFIR SCRIPT CONSULTANT. SCREENWRITING COACH

Coordonator al atelierului de scenaristica Cum se scrie un film, organizat de Fundatia Calea Victoriei, Vlad a furnizat servicii de script consulting pentru sute de scenarii de film. Ca story editor, in cadrul MediaPro Pictures, a produs script notes pentru cateva zeci de scenarii TV. El insusi scenarist, a scris pentru serialul TV Serviciul Omoruri (2008, in regia lui Valentin Hotea, distins cu Premiul APTR pentru cel mai bun serial de fictiune) si pentru serialul TV Animat Planet Show. Semneaza de asemenea scenariile propriilor filme, a realizat documentatia si dezvoltarea proiectului De ce eu? (2015, in regia lui Tudor Giurgiu) si a fost coscenaristul lungmetrajului O lună in Thailanda/A Month in Thailand (2012, in regia lui Paul Negoescu) – selectionat in secțiunea Settimana Internazionale della Critica a Festivalului de Film de la Venetia si premiat cu Premiul FIPRESCI in cadrul Festivalului de Film de la Sofia si Premiul Special al Juriului la Festivalul A l’Est du Nouveau, Rouen, Franta.

Filmele sale au fost selectate in peste 60 de festivaluri internationale precum Viena, Cambridge, Sydney, Tricase, Drama, Atena, Teheran, Fribourg, Porto, Oxford, Belgrad, Sofia, Tallinn, Bratislava, Minsk sau Amman.

CUI SE ADRESEAZA ATELIERUL

 • celor care doresc sa se familiarizeze si sa-si insuseasca tehnicile de scriere a unui scenariu de film sau de televiziune
 • celor care doresc sa stapaneasca noțiunile de baza ale oricarei scrieri narative
 • celor care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare
 • celor care doresc sa-si exploreze si sa-si testeze o eventuala vocatie de autor de povesti
 • celor care doresc sa-si ascuta spiritul critic cu privire la discursul filmic
 • celor care doresc sa-si completeze in mod convenabil cultura generala, familiarizandu-se cu autori si opere ale artei cinematografice
 • elevilor si studentilor tentati de urmarea unor studii superioare in domeniul filmului
 • STRUCTURA ATELIERULUI

  SEDINŢA 1 – Notiuni introductive. Elemente constitutive

  SEDINŢA 2 – Structura povestii in sapte pasi. Studii de caz. Aplicatii

  SEDINŢA 3 – Principiul antagonismului. Idee principala si contraidee. Studii de caz. Aplicatii

  SEDINŢA 4 – Tipuri de personaje. Studii de caz. Aplicatii

  SEDINŢA 5 – Intrigi secundare. Studii de caz. Aplicatii

  SEDINŢA 6 – Reguli de compoziţie. Observaţii, dificultăţi, soluţii. Studii de caz. Aplicaţii

  SEDINTA 7 – Exercitiu de improvizatie – imaginarea planului unui viitor scenariu de film

  PREMIUL PENTRU CEL MAI BINE STRUCTURAT SCENARIU DE SCURTMETRAJ

  PROGRAM DE FOLLOW-UP

  Pe durata atelierului, cursantii sunt inclusi intr-un program de follow-up pe email, primind periodic informatii si documente relevante cu privire la domeniul scenaristicii.

  COMUNITATEA CUM SE SCRIE UN FILM

  Cursantii beneficiaza de acces permanent in cadrul grupului CUM SE SCRIE UN FILM, un spatiu menit sa intretina reflectia si dialogul despre scenaristica cat si sa incurajeze dezvoltarea scenaristicii romanesti.

  CERTIFICAT DE PARTICIPARE

  Cursantii pot beneficia de certificat de participare la atelier, semnat de presedintele Fundatiei si de lector. Certificatul se ofera la cerere, dupa ultima sedinta. El atesta insusirea informatiilor acumulate sau dezvoltarea unor abilitati si tehnici, lucru care poate fi luat in considerare de un angajator.

  MARTURII DESPRE ATELIERUL DE SCENARISTICĂ

  Marturie despre atelierul de scenaristica – Dorin Daniel

  Marturie despre atelierul de scenaristica – Darius Stănese

  Marturie despre atelierul de scenaristica – Radu Enescu

  Marturie despre atelierul de scenaristica – Diana Apetroaie

  Marturie despre atelierul de scenaristica – Irina Bodea

  Marturie despre atelierul de scenaristica – Andrei Valentin Baicu

  „Cel mai mult am apreciat disponibilitatea fata de cursanti, faptul ca ne-ai sprijinit si incurajat sa luam legatura cu tine pentru a ne exprima ideile, iar feedback-ul tău a fost prompt si dezvoltat, chiar si după terminarea cursului.“ (Diana Andreea Duca)

  „Un curs relaxant si dens din punct de vedere teoretic, pentru un novice in ale scenaristicii. M-a invatat cum sa fiu sintetic in gandire si in scris si cum sa transform dialogul interior al personajelor in actiuni care să exprime acel dialog. Vlad este un tip amuzant, plin de referinte cinematografice si face o treabă excelenta cu cei care vor sa se lanseze sau perfectioneze in scenaristica.“ (George Bragadireanu)

  „Atelierul pe care l-am făcut cu Vlad m-a apropiat mai mult de un vis care credeam ca s-a pierdut in timp: acela de a da la Facultatea de Regie de Film. Pe vremea cand a trebuit sa fac o alegere, mi-a fost foarte teama sa-mi incerc puterile. Acum, dupa multi ani, ce-i drept, am indraznit si am intrat prima pe listă. Iar acest lucru se datoreaza si atelierelor pe care le-am facut cu Vlad si pentru care ii sunt recunoscatoare.“ (Hildegard Ignatescu)

  „Intotdeauna filmele m-au fascinat si mereu mi-am dorit sa ințeleg cum se scrie un scenariu. In momentul in care m-am inscris la curs nu aveam nicio pregatire in acest domeniu si nici nu ma asteptam ca voi scrie ceva, insa complexitatea cursului, modul de prezentare a teoriei si incurajarile primite m-au determinat sa-mi expun câteva idei intr-un scenariu de scurtmetraj. Acum, imi dau seama ca acest curs nu doar ca mi-a satisfacut o curiozitate, ci mi-a oferit si posibilitatea sa-mi descopar o noua pasiune, scrierea de scenarii de film.“ (Elena Zafiu)

  „Mai mult. Mai mult. Asta imi rasuna in creier dupa fiecare curs la Vlad. Daca iți place sa scrii si te vezi manuind cu mestesug personajele tale, la cursul de scenaristica vei prinde curaj si vezi cum o fac cei mai buni. Vezi scurtmetraje, inveți cum creezi suspans si cum iti aduci personajul in punct critic. Si vei vrea mai mult. Mai mult. Pentru ca prinzi gustul si simți ca doua ore parca nu sunt suficiente.“ (Alexandra Carolina Cazan)

  „Am ales cursul tocmai pentru ca era sustinut de o persoana cu experienta practica si nu de un teoretician pur. Pentru ca pe langa teorie, practica te invata si te duce la concluzii foarte personale, pe care nu le gasesti in carti. Si am gasit asta la curs. Am gasit pasiunea atat pentru scris cat si pentru film din partea tuturor din grupa. Mi-a plăcut interactivitatea si, daca timpul ne-ar fi permis, cred ca puteam sa punem intrebari si sa gasim răspunsuri inca o saptamana cel putin.“ (Diana Salcudeanu)

  INFORMATII GENERALE

 • Perioada: 18 septembrie 2018 – 30 octombrie 2018
 • Frecventa: saptamanal
 • Durata: 7 sedinte
 • Loc: Fundatia Calea Victoriei – str. C.A. Rosetti nr. 47, etajul I – Bucuresti
 • Certificare Fundatia Calea Victoriei
 • Valoare investitie: 400 lei (total pentru 7 sedinte) / 360 lei (total pentru 7 sedinte) (card fidelitate, studenti, pensionari)