CONSULTANTA DE SCENARII

VLAD TRANDAFIR SCRIPT CONSULTANT. SCREENWRITING COACH

Coordonator al atelierului de scenaristica Cum se scrie un film, organizat de Fundatia Calea Victoriei, Vlad a furnizat servicii de script consulting pentru sute de scenarii de film. Ca story editor, in cadrul MediaPro Pictures, a produs script notes pentru cateva zeci de scenarii TV. El insusi scenarist, a scris pentru serialul TV Serviciul Omoruri (2008, in regia lui Valentin Hotea, distins cu Premiul APTR pentru cel mai bun serial de fictiune) si pentru serialul TV Animat Planet Show. Semneaza de asemenea scenariile propriilor filme, a realizat documentatia si dezvoltarea proiectului De ce eu? (2015, in regia lui Tudor Giurgiu) si a fost coscenaristul lungmetrajului O lună in Thailanda/A Month in Thailand (2012, in regia lui Paul Negoescu) – selectionat in secțiunea Settimana Internazionale della Critica a Festivalului de Film de la Venetia si premiat cu Premiul FIPRESCI in cadrul Festivalului de Film de la Sofia si Premiul Special al Juriului la Festivalul A l’Est du Nouveau, Rouen, Franta.

Filmele sale au fost selectate in peste 100 de festivaluri internationale precum Viena, Cambridge, Sydney, Tricase, Drama, Atena, Teheran, Fribourg, Porto, Oxford, Belgrad, Sofia, Tallinn, Bratislava, Minsk sau Amman.

MARTURII

„Il cunosc pe Vlad de aproape 15 ani, de la inceputul studentiei, timp in care am schimbat multe idei in barul scolii. Am lucrat impreuna in repetate randuri si consider ca am avut o colaborare fericita, fie ca a fost vorba sa scriem impreuna scenarii, sa cautam idei sau sa co-regizam un proiect. Cunostintele lui teoretice si atentia la detalii au completat elanul meu uneori poate prea avantat si impreuna am reusit sa construim lucruri misto. Astazi ma mai consult cu el si imi verific functionalitatea scenariilor si uneori avem discutii ideologice amicale. Mi-ar placea sa facem asta mai des.” (Paul Negoescu, Producator si regizor – Papillon Film)

„Datorita intalnirii cu Vlad, pe tema unui feedback legat de un scenariu de scurtmetraj, am inteles ca scenariul meu poate fi mai valoros, motiv pentru care am amanat filmarile cu o luna, timp in care am modificat scenariul. Ma bucur tare ca ne-am intalnit, pentru ca modificarile pe care le-am discutat impreuna au adus plus valoare filmului meu!” (Serban Emanoil, General Manager – VideoGuide Romania)

„Am vazut ca fiind de un real folos ajutorul lui Vlad pentru review-ul scenariului meu. Fiind vorba de o tema mai profunda, a reusit sa intre in substanta ei si sa inteleaga unde este nevoie de o ajustare potrivita, fara ca sa denatureze mesajul si directia scenariului meu.” (Attila Peli, Project Manager – Hope discovery)

SERVICII SI PRETURI

CONSULTANTA DE SCENARIU, DE LA PRIMUL DRAFT PANA IN ETAPA DE PRODUCTIE: 2.490 EURO

Include:

 • Consultanta pe treatment si outlines;

 • Serviciul complet de BREAKDOWN AL SCENARIULUI;

 • Pana la patru citiri suplimentare, cu notele aferente de imbunatatire;

 • Disponibilitate in prima saptamana de productie.

BREAKDOWN AL SCENARIULUI: 1.490 EURO

Include:

 • O citire a scenariului (pana la 125 pagini);

 • Un raport scris, de 25-30 pagini de comentarii si sugestii, cuprinzand consideratii legate de conceptia si designul povestii, o analiza grafica a scenariului si o analiza pagina-cu-pagina a scenariului;

 • Sesiuni de consultantă online, telefonice sau in persoana pana la patru ore;

 • Cand devine disponibil – o citire a outline-ului poveștii revizuite sau o lista cu schimbari propuse de scenarist, bazata pe raportul livrat initial;

 • O sesiune ulterioara de consultanta pentru a discuta ideile si optiunile scenaristului cu privire la revizuirea povestii si a scenariului, in masura sa-l pregateasca pentru rescriere.

OVERVIEW SI NOTE: 990 EURO

Include:

 • O citire a scenariului (pana la 125 pagini);

 • Un raport scris, de 12-15 pagini cu comentarii si sugestii;

 • Note (script notes) direct in documentul scenariului (in FinalDraft sau Word), ilustrând cum trebuie aplicat raportul pentru rescriere;

 • Cand devine disponibil – o citire a outline-ului poveștii revizuite sau o lista cu schimbari propuse de scenarist, bazata pe raportul livrat initial;

 • O sesiune ulterioara de consultanta pentru a discuta ideile si optiunile scenaristului cu privire la revizuirea povestii si a scenariului, in masura sa-l pregateasca pentru rescriere.

Raportul contine explicatii si sugestii mai detaliate decat permit notele, livreaza recomandari cu privire la scenele care trebuie suprimate ori condensate, la imbunatatirea si clarificarea dialogului, la posibile schimbari ale personajelor, la momentele care ar putea include schimbari in poveste cat si concepte posibile la care scenaristul este chemat sa reflecteze in timp ce realizeaza rescrierea.

CONSULTANTA PENTRU ADAPTARI:

Include:

 • Citirea materialului sursa: 0,5 EURO/pag.

 • Breakdown al materialului sursa: 790 EURO + tariful per pagina.

OVERVIEW STANDARD: 290 EURO

Un raport scris, de 5-6 pagini de sugestii de adaugiri, suprimari si schimbari, in vederea scrierii unei noi variante de scenariu. Acest raport nu contine analiza detaliata a scenariului (pe care o are, de pilda, serviciul anterior – OVERVIEW CU NOTE), dar este un bun ghid pentru rescriere, cu sugestii specifice pentru rezolvarea problemelor, cat si o analiza a talentului scenaristului si pasii urmatori.

RECITIRE A SCENARIULUI DUPA RESCRIERE: 290 EURO

O recitire a rescrierii scenariului, in urma careia sunt furnizate noi NOTE, observatii si sugestii pentru imbunatatirea rescrierii.

CONSULTANTA PENTRU IDEEA POVESTII: 240 EURO

Furnizeaza o analiza a povestii, a personajelor si a temei, cu privire la 4-6 premize (idei de povesti), de 1-3 paragrafe fiecare, stimuland scenaristul sa urmareasca ideea cu cel mai mare potential de realizare.

EVALUARE SCENARIU: 190 EURO

Ocazional, scenaristii, regizorii sau producatorii solicita o EVALUARE – o citire a scenariului pentru a determina daca merita efortul de a continua (eventual, de a solicita un serviciu de consultanta mai cuprinzator). Acest serviciu include o citire a scenariului si un raport de o pagina despre potentialul scenariului, punctele tari si punctele slabe ale povestii, cat si o recomandare daca merita sau nu continuarea cu un serviciu de consultanta mai cuprinzator).

CONSULTANTA PENTRU TREATMENTS:

Pana la 6 pagini: 25 EURO/pag.
7 – 11 pagini: 22 EURO/pag.
Peste 11 pagini: 20 EURO/pag.

CONSULTANTA PENTRU SCURTMETRAJE:

1-5 pagini: 15 EURO/pag.
5-15 pagini: 12 EURO/pag.
15-30 pagini: 10 EURO/pag.

CONSULTANTA PERSONALA UNU LA UNU PENTRU SCURTMETRAJE: 100 EURO

O intalnire unu-la-unu, de două ore, dedicata rezolvarii si rafinarii problemelor scenariului. Clarificam structura povestii, cream personaje mai puternice, aprofundam tema si exploram solutii pentru imbogatirea scenariului.

TARIF PE ORA: 60 EURO

Pentru o convorbire telefonica cu Vlad.

PAGINI SUPLIMENTARE: 2 EURO/PAGINA.

Pentru scenarii peste 125 de pagini, adauga 2 EURO/pagina.